What is it? / Co je to?

Sdílet
Diary of a Local Foreigner aneb Deník místního cizince Tamáse Besskó - Ďáblický zpravodaj 10/16

What is it?

You guys have no idea how lucky you are! You don’t even understand it fully until you don’t spend a longer period of time abroad without having it. No wonder you are number one consumers in the world with 157 litres per capita a year. Obviously including babies and all those rare haters (I am not writing old ladies as they have it as well). It is really something unbeatable. Hungary is on the 20th position on this chart with only 73 litres per capita a year. No really acheter cialis sans ordonnance a surprise of course as Czech lands provide the best quality in the world and why wouldn’t we drink something so good and top quality. Not to mention how cheap it is compared to other countries. How do you feel after paying five times more for something much worse abroad? I believe it can be partly the reason why domestic tourism is so strong in the Czech Republic. You want to go abroad? You have to fill your bag or car with bottles or cans of this, if you want to survive. I hadn’t really noticed this till this summer. As I was putting a couple of cans in the car before going on holiday, my wife noted that I am a real Czech already. The truth is that after coming back from holidays I had my first real Czech half litre (can’t write pint) and only then I observed the huge difference between the Hungarian, Italian, German, Austrian products. Here it is rich, tasty, and full. There it is empty, bitter and watery. How can you drink those foreign versions when you already know what they produce in the Czech Republic? It seems as well that whenever some Czechs gather together, there must be this drink around. Think about any party, grilling, trips, whatever, you have the feeling that you reach out and surely can grab a glass or bottle of this golden liquid. Last time I participated in this really exciting event. People had their plastic cups here too. The English name of the event on the official site is Different City Experience. As far as I could see its aim is to use the areas where you live differently, meet people and have fun in your community. It looked great here in Ďáblice. It was a pleasure to be there. Wherever you turned, you could see someone you know; a neighbour, a friend, a parent from school, an ex-student, a colleague, or someone with more of those ‘functions’. The new café, the ‘wave’, and the area around is great and I heard that they are planning community gardens there too. Wishing all the best to this initiative and I hope to see many of you there.

 

 

Co je to?

Lidi, vy vůbec nemáte představu, jaké máte štěstí! Nemůžete to ani pořádně pochopit, dokud nestrávíte delší čas za hranicemi „bez“. Není divu, že jste na první příčce na světě  v konzumaci s 157 litry na osobu za rok. Samozřejmě jsou do statistiky zahrnuta i mimina a ty vzácné odmítající výjimky (čímž nemám na mysli staré dámy, jelikož i ty si rády dají). To je prostě něco nepřekonatelného. Maďaři jsou se svými pouhými 73 litry na osobu za rok až na dvacátém místě! Není se čemu divit, České země dodávají tu nejlepší světovou kvalitu, tak proč bychom nepili neco tak dobrého? A to nemluvím o láci při srovnání s cenami v jiných státech. Jak se pak máme cítit, když v cizině  zaplatíme pětkrát více za něco mnohem horšího? Myslím, že se tím zde částečně vysvětluje i silná domácí turistika. Chystáte se do ciziny? V tom případě, pokud chcete přežít, nacpěte si krosny nebo auta lahvemi či plechovkami. Já jsem na to přišel až letošní léto. Když jsem před odjezdem na dovolenou dával do auta pár plechovek piva, moje žena poznamenala, že teď už je ze mě skutečný Čech. Pravdou je, že po návratu z dovolené jsem si dal svůj první opravdický půllitr (nemohu napsat pintu) a v ten moment pochopil ten obrovský rozdíl ve srovnání s maďarským, italským, německým či rakouským výrobkem. V Čechách má chuť plnou, bohatou a znamenitou. Jinde je prázdné, hořké a vodnaté. Jak může člověk pít tyto cizí verze, když už ochutnal to, co se vyrábí v Česku?
Však také kdykoliv se Češi sejdou, tento mok nesmí chybět. Na každé party, grilování, výletu, prostě kdekoliv, máte kdykoliv možnost si dát sklenici nebo lahev této zlaté tekutiny.
Nedávno jsem se zúčastnil skutečně strhující události. I tady měli lidé své umělohmotné pohárky. Anglický název tohoto setkání na stránkách události je „Different City Experience“ (Zažít město jinak). Pochopil jsem, že cílem této akce je využít veřejný prostor odlišně, setkat se s lidmi a bavit se. V Ďáblicích to bylo skvělé a byla radost se zúčastnit. Všude bylo možné potkat známé: souseda, přítele, rodiče školních dětí, bývalé žáky, kolegy anebo někoho, kdo zapadá do více z těchto kategorií. Nová kavárna Vlna a prostředí kolem ní je skvělé. Prý k ní přibude i komunitní zahrada. Přeji této aktivitě všechno nejlepší a doufám, že to bude místo, kde se s mnohými z vás potkám.

Přeložila: Lydie Veselá